четвер, 25 травня 2023 р.

Вимоги до велосипедистiв. Правила дорожнього руху України


ПОРАДИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

Ніколи не ведіть телефонних розмов під час руху по проїзній частині. Якщо потрібно відповісти на дзвінок – зупиніться.
Не їздіть по проїзній частині з увімкненим плеєром і в навушниках.
Встановіть дзеркало на шолом/руль. Дзеркало дозволяє оцінити стан трафіку позаду, побачити автомобіль «на хвості» та інші «неприємності», не випускаючи з уваги обстановку попереду. Дзеркало на шоломі краще – через більші можливості огляду.
Проїжджаючи повороти, розвилки й зупинки громадського транспорту, переконайтеся, що ніхто не намагається проскочити ліворуч або праворуч від вас. Перший раз оцініть обстановку за 100 м до повороту, розвилки чи зупинки, другий раз – на відстані, достатній, щоб знизити швидкість до розвилки чи зупинки.
У щільному трафіку (займає всі смуги) краще уникати мостів і тунелів, віддаючи перевагу відгородженим узбіччям і об’їздам. Якщо ви рішуче налаштовані в’їхати в тунель або на міст, увімкніть усе світло, що є на велосипеді. На мостах не притирайтеся занадто близько до відбійника – здалеку ви візуально будете «зливатися» з ним.
Подавайте зрозумілі іншим сигнали у випадку виникнення невизначеної ситуації.
Наприклад, розвилка у два ряди йде праворуч, а ви в метрі від правого краю узбіччя, позаду вас кілька машин з увімкненими поворотниками, які не знають чого від вас очікувати. Якщо ви повертаєте, покажіть поворот, утримуючи руку достатній час, щоб її помітили.

Якщо збираєтеся їхати прямо – покажіть це витягнутою лівою рукою, як ніби лівий поворот – водії це розуміють.

На перехрестях, зупиняючись на червоне світло, у щільному трафіку намагайтеся проїхати вперед, щоб вас побачили всі водії, які перебувають позаду. Старт синхронно з машиною, водій якої вас не бачить, у скутому автомобілями просторі може призвести до неприємних наслідків.
Рухаючись на зелений, завжди поглядайте у той бік, звідки щойно їхали автомобілі. Можливо, там несеться «джигіт», що хоче проскочити перехрестя, або водій, який не помітив червоного сигналу.
Будь-яка перепона на вашому шляху – привід для гальмування, але аж ніяк для різкого маневру. Зустрівши перепону – гальмуйте і проїжджайте її повільно, а не маневруйте по смузі.
Під час проїзду піску, калюж, трамвайних/залізничних колій міцно тримайте кермо – якщо воно буде ходити вільно, ви можете впасти.
Ви – учасник дорожнього руху. Тому навіть якщо вам не треба отримувати водійські права, вивчіть Правила дорожнього руху повністю, бо більшість маневрів ви маєте виконувати, як і водії автомобіля.
P.S. Видавництво АССА розробило та видрукувало ці Правила для безкоштовного розповсюдження серед велосипедистів. Розміщення цього матеріалу на сайті veliki.ua погоджено з видавництвом. Веб-сторінка видавництва АССА www.astur.com.ua







 

Немає коментарів:

Дописати коментар