Харчування






Що таке тарілка здорового харчування



Переваги їди у родинному колі: від фізичної до психологічної користі

Сучасний стрімкий ритм життя обмежує можливості спілкування у родинному колі. Зокрема, багатьом сім’ям буває важко знайти час для спільних прийомів їжі. Натомість доведено, що діти, які їдять зі своїми родинами принаймні 3 рази на тиждень, отримують фізичні, емоційні, соціальні переваги та мають кращу академічну успішність.

5 причин виділити час для сімейної трапези з дітьми


🔵 Знайомство зі смачною та корисною їжею

Разом з рідними за спільним сніданком, обідом чи вечерею діти споживатимуть ключові поживні речовини. Одночасно збільшується ймовірність того, що вони виберуть схожу їжу, коли будуть їсти поза домівкою. 


🔵 Живлення організму та мозку

Діти ростуть і розвиваються в період статевого дозрівання і після нього. Мозок людини досягає повної зрілості приблизно до 25 років. Здорові харчові звички мають значення в будь-якому віці. І ще раз підкреслимо, спільні сімейні прийоми їжі пов’язані з кращою успішністю в школі.


🔵 Підтримка здорової ваги

Родини, які їдять разом, не лише споживають більш поживну та збалансовану їжу, але й легше досягають та підтримують здорову вагу. Це корисно для всієї родини, як для дітей та підлітків, так і для батьків.


🔵 Сприяння кращому ментальному здоров'ю

Спільна трапеза дає можливість поговорити, висловити любов, турботу та розуміння один одного. Дослідження пов’язують сімейну їду зі здоровим психологічним розвитком і меншим ризиком дитячої депресії, харчових розладів, вживання психоактивних речовин та інших проблем ментального здоров’я.


🔵 Формування здорових звичок

Діти, які допомагають готувати їжу вдома, дізнаються багато нового про кулінарію, планування харчування та важливість повсякденних справ. Час за столом також може навчити їх навичок спілкування та зрозуміти переваги здорових та смачних страв. 

Як зробити сімейні прийоми їжі регулярною та корисною практикою: 

🔹 Вибирайте раціональність, а не ідеальність

Не обов’язково щоразу готувати. Інколи можна влаштувати спільний перекус із сендвічами та фруктами.

🔹 Зробіть меню простим

Немає жорстких правил, але намагайтеся додавати принаймні один овоч чи фрукт (свіжий, заморожений або консервований без додавання цукру). Плани харчування можуть включати ті самі страви щотижня, якщо вони всім подобаються.

🔹 Залучайте дітей

Планування, покупки, приготування їжі, сервірування столу: є завдання для будь-якого віку. Малюкам може сподобатися складати серветки, розкладати шматочки фруктів на тарілці або допомагати шукати продукти в магазині. Діти старшого віку можуть спланувати страви відповідно до повноцінного харчування та взяти участь у їх готуванні.

🔹 Плануйте заздалегідь

Виберіть час на тижні, щоб поговорити про те, що ви б хотіли поїсти разом наступного разу. Щоб усі бачили меню, можна написати його на магнітній дошці чи папері, і прикріпити, наприклад, до холодильника. Ефективне планування харчування також означає наявність запасного варіанту, який можна приготувати за лічені хвилини, коли немає часу.

🔹 Приберіть гаджети

Перш ніж сісти разом, покладіть телефони та планшети в іншій кімнаті, вимкніть телевізори чи ноутбуки. Це позбавить спокуси перевіряти сповіщення або грати в ігри під час їди.

🔹 Створіть спокій та невимушену атмосферу

Коли всі влаштуються за столом, зробіть кілька глибоких вдихів разом. Цей простий крок повідомляє тілу та розуму, що настав час розслабитися та насолодитися моментом. А також сприяє здоровому травленню.

Діти не люблять повчань. Можна поговорити про харчування чи про те, що сталося в школі чи на роботі, але уникайте довгих лекцій. Краще жартувати – це сприяє розслабленню і навіть засвоєнню поживних речовин.

🔹 Досліджуйте сімейну історію

Можна згадати, що ви їли, коли були дитиною. Чи подобались страви, яку готували ваші батьки чи дідусі? Чи були деякі з цих страв менш здоровими? Ділиться ідеями щодо різноманітних рецептів страв, які б хотіли спробувати.

🔹 Дотримуйтеся традиції

Збирайтеся разом, навіть якщо один з членів сім'ї не може приєднатися. Якщо спільна вечеря в будні дні не завжди вдається, можна снідати або обідати у вихідні.

🔹 Зосередьтеся на любові та слуханні

Виявляйте інтерес до життя ваших дітей: ставте відкриті запитання та уважно слухайте. Дайте їм можливість висловитися, щоб дізнатися, про що вони думають. Це створює зону безпеки, де жодна тема не є забороненою. Якщо виникла сварка, можна сказати: «Я чую обидві сторони, але повернімося до цього після вечері, щоб ми могли насолоджуватися нашим спільним проведенням часу». Діти мають зрозуміти, що зупинити розмову не означає уникати її.

Сімейна трапеза корисна для тіла та розуму. Переваги отримують усі члени родини, включно з дорослими. І це легше, ніж ви думаєте. Навіть спільна їда тричі на тиждень може змінити ситуацію. Діти, які їдять зі своїми сім’ями, вироблять здорові звички, які залишаться з ними на все життя.





✅️ЯК ОРГАНІЗУВАТИ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ДІТЕЙ НА КАНІКУЛАХ.
📌КОРИСНІ ПОРАДИ БАТЬКАМ!
Під час канікул відбуваються істотні зміни у графіку харчування і наповненні щоденного меню. І це природньо. Відпочинок від шкільної рутини важливий, але все ж слід продовжувати дотримуватися правил здорового вибору продуктів, страв і напоїв пам’ятаючи про їхню виключну важливість для здоров’я.
Як би ви не планували провести ці канікули — з дітьми на відпочинку чи працюючи вдома — у пригоді стануть такі поради.
🔵 Адаптуйте свій розпорядок дня
Батьки також заслуговують на відпочинок від постійного приготування їжі та суворого графіка. Відмова від усіх стандартів закінчиться лише катастрофою, адже надмірне захоплення нездоровою їжею у дітей призводить до поганого настрою та поганої поведінки.
🔵 Почніть день із поживного сніданку
Зранку цільнозернові страви та страви, багаті білком, добре насичують та забезпечують кращу концентрацію, настрій та енергію. Гарними варіантами є яйця, каша, тости з авокадо. Намагайтеся уникати каш з цукром/медом, канапок з білого хліба, ковбаси та плавленого сиру.
🔵 Використовуйте ланчбокси
Пропонувати їжу цілодобово виснажливо, тому інколи батьки люблять готувати ланчбокс і пляшку з напоєм, як у школі. Це дає незалежність дитині: коли вона зголодніє, може поїсти, не звертаючись до дорослих. Разом з тим, страви у ланчбоксі мають забезпечити потрібну кількість, різноманітність і якість їжі.
🔵 Насолоджуйтесь корисною їжею всією сім’єю
Це важливий сигнал, що настав час поїсти. І гарантує належну увагу до страв. Дослідження показують, що спільний прийом їжі за обіднім столом покращує сімейні та соціальні зв’язки. Використайте цю можливість для важливих розмов і прийняття рішень. Крім того, в цей час батьки можуть бути гарним прикладом щодо здорового харчування для дитини.
🔵 Залучайте до готування
Один із найкращих способів навчити дітей правильно харчуватися — бути на кухні усім разом. Спільне приготування розганяє нудьгу та дає чудові результати. Почати можна зі смачної домашньої випічки. Коли діти підростуть, запропонувати їм самостійно приготувати улюблену або нову страву за рецептом. Вирощування зеленої цибулі або більш трендового мікрогріну — ще одне заняття на канікулах, яке може привернути увагу школярів до здорового харчуванням.
Якщо ваші діти ведуть соціальні мережі або знімають відео для TikTok, то тема придбання, вирощування, приготування їжі може надихнути їх на відкриття нових творчі напрямків.
🔵 Зробіть їду розважливою
Є багато способів, щоб їда стала приємнішою для дітей. Наприклад, спробувати вечерю, яку вони збирають самі. Тобто діти допомагають з підготовкою, обирають компоненти бажаної вечері, ріжуть їх на шматочки. Наприклад, в окремі тарілки покласти рибу, печену картоплю, овочі тощо.
Інша ідея полягає в тому, щоб подавати страви з великою кількістю яскравих тарілок. Діти можуть викладати на тарілці якусь картинку з інгредієнтів їжі.
🔵 Забезпечте здорові перекуси
На свята готують багато різних смачних частувань. Варто уникати солодких напоїв, льодяників, цукерок та їжі, смаженої у фритюрі. Зведіть їх до мінімуму, оскільки вони не мають бажаної поживної цінності. Натомість містять багато цукру, жиру та добавок. Такі продукти не покращують самопочуття дітей, приводять до поганої поведінки та згодом викликають захворювання.
🔵 Організуйте перекус під час прогулянки
Якщо ви збираєтеся на каток, у парк або на прогулянку містом, заздалегідь приготуйте їжу. Таким чином ви уникнете відвідування закладу з фастфудом і заощадите гроші. Бутерброди, овочеві палички, крекери та сир, варені яйця — варіанти, якими можна нагодувати дітей на імпровізованому пікніку.
Слідкуйте за споживанням води. Діти часто забувають пити, особливо коли вони зайняті грою. Це може вплинути на їх енергію та настрій, тому заохочуйте пити воду частіше. Наприклад, наповніть пляшку води вранці та попросіть дитину допити її до обіду. Потім наповніть ще раз, на другу половину дня.
🔵 Дозвольте собі відпочити
Ви також заслуговуєте на вільний час і не варто картати себе за перепочинок від кухні. Натомість можна замовити якісні заморожені страви з гарним складом, які є швидкою здоровою альтернативою домашнім.
Підготував Олег Швець, к.мед.н., професор, Президент Асоціації дієтологів України.








Проект рекомендованого меню для використання в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, а також дитячих закладах сфери соціального захисту

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення меню рекомендованого для використання в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, а також дитячих закладах сфери соціального захисту.

Розробка меню здійснювалась робочою групою до складу якої увійшли представники МОЗ України, Євген Клопотенко та команда проєкту CultFood, технологи та дієтологи, голова ВГО «Асоціація дієтологів України».

Меню розроблялись на підставі норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305.

Технологічна документація на страви та вироби, що увійшли до меню надана Євгеном Клопотенко та командою проєкту CultFood. Крім того, під час складання меню частково була використана технологічна документації на страви та вироби зі збірників рецептур з деякими доопрацюваннями щодо вмісту солі, жирів та цукрів.

З технологічною документацією на страви та вироби можна ознайомитись за посиланням 

https://drive.google.com/drive/u/3/folders/1F1_cxW3EuvSQ8D2Jvvs4jGHBWgr_QLs2


Меню обідів для зимового періоду









Здорова та поживна їжа є важливим елементом турботи про добробут дітей.
У жовтні уряд виділив 2 мільярди гривень, щоб допомогти громадам організувати безоплатне гаряче харчування для початкової школи. У наступному році на учнів 1-4 класів також чекають гарячі сніданки чи обіди 💙
Більше актуальних питань і відповідей на тему харчування — читайте в галереї.













Безоплатне харчування для учнів початкових класів триватиме у 2025 році
Уряд продовжить забезпечувати учнів 1–4 класів безоплатними сніданками або обідами. З січня до червня 2025 року субвенція діятиме без змін. Це важливий крок для збереження здоров’я дітей та сприяння їхньому успішному навчанню.
Для цього у бюджеті на 2025 рік передбачено 2,9 млрд гривень (приблизно 50 гривень на дитину). Кошти будуть пропорційно розподілені між громадами у формі державної субвенції. Окрім того, органи місцевого самоврядування зможуть додатково дофінансувати ці витрати, щоб покрити всі потреби й забезпечити високу якість харчування.
Нині Міністерство освіти і науки України готує новий порядок використання субвенції з урахуванням коментарів від громад. Очікується, що уряд ухвалить відповідну постанову у грудні, аби з січня 2025 року громади могли організувати харчування учнів початкової школи коштом субвенції.
📢 Також Президент України ініціював розширення програми безоплатного харчування для школярів, поступово охоплюючи учнів середніх і старших класів (5–11/12 класи). Ця ініціатива спрямована на підвищення якості шкільного харчування та забезпечення рівних можливостей для всіх дітей, незалежно від їхнього соціального статусу. Реалізація програми запланована на 2025–2026 навчальний рік і стане важливим кроком до створення здорового харчового середовища для школярів по всій Україні.
Читайте більше за посиланням ⬇️



















































Чотиритижневе сезонне меню на осінній період
















Учні 1–4 класів будуть харчуватися безоплатно: як це працюватиме?




КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 24 березня 2021 р. № 305
Київ

Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 786 від 28.07.2021
№ 823 від 11.08.2021
№ 871 від 18.08.2021
№ 549 від 01.06.2023
№ 1145 від 04.10.2024}

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити такі, що додаються:

норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку;

Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення ...

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text



                 «Головне — що всередині. Вибирай тру, а не фейк»

В рамках погодженого плану співпраці Представництво ЮНІСЕФ в Україні з Урядом України ЮНІСЕФ, у партнерстві з Першою леді України Оленою Зеленською, Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я та за підтримки Посольства Швейцарської Конфедерації реалізується широкий спектр заходів для популяризації шкільної реформи харчування та здорової харчової поведінки серед дітей шкільного віку та їхніх батьків/опікунів.

Зокрема, виготовлено інформаційні відеоролики про важливість правильного харчування «Головне – що всередині. Вибирай тру, а не фейк», а саме:

Відеоролики:

«Їж те, що хочеться пошерити» (30 секунд).

«Їж те, що насправді драйвить» (30 секунд).

«Їж те, що робить тебе крашем» (30 секунд). Радіоролики:

«Їж те, що хочеться пошерити» ( 10 секунд).

«Їж те, що насправді драйвить» ( 10 секунд).

«Їж те, що робить тебе крашем» ( 10 секунд).

Відповідні відеоролики та висновок Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення про відповідність зазначених відеороликів критеріям соціальної реклами знаходяться за посиланням: 

https://drive.google.com/drive/folders/1PpvOkWEdhXu6WG-Iay7BgyHT9Cof4QK6



Як мають харчуватися діти, які навчаються в режимі онлайн?
🤔

Міністерство охорони здоров'я України надало загальні рекомендації щодо харчування школярів вдома під час дистанційного навчання.

Ці рекомендації базуються на сучасних принципах науки про харчування та кращій міжнародній практиці, які стали підґрунтям для реформи шкільного харчування в Україні.














Меню на зимовий період 2022



Немає коментарів:

Дописати коментар