Харчування



Переваги вибору сертифікованих органічних продуктів для школярів

Для батьків забезпечення дітей найкращим харчуванням є головним пріоритетом. Один з ефективних способів зробити це – включити органічні продукти в їхній раціон. Органічні продукти мають численні переваги для здоров'я людей, тварин, рослин, планети, а підтримка органічного сільського господарства також сприяє збереженню навколишнього середовища. Ця стаття допоможе вам навчитися розпізнавати органічні продукти за відповідним маркуванням – державним логотипом для органічної продукції в Україні та органічним логотипом Європейського Союзу (євролистком), а також заохотить вас зробити усвідомлений вибір для своїх дітей.


Важливість маркування органічної продукції


Купуючи органічні продукти, важливо звертати увагу на наявність органічного маркування, що вказує на відповідні методи виробництва та походження продукту. В Україні органічне виробництво, обіг та маркування органічної продукції регулюється Законом України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».


Державний логотип для органічної продукції в Україні та органічний логотип ЄС (євролисток)


Державний логотип для маркування органічної продукції – це впізнаваний символ, який вказує на те, що маркований ним продукт вироблено відповідно до суворих вимог органічного законодавства України. Логотип є поєднанням двох кіл жовтого (сонце) та блакитного (вода) кольорів, що утворюють зелений листок посередині. Це символізує те, що органічна продукція народжена природою, де завдяки сонячному теплу, світлу та воді утворюється нове життя, а кольори державного прапору показують, що Україна є саме тим місцем, де народжується нове життя і розвивається органічне сільське господарство. Державний логотип для органічної продукції належить Міністерству аграрної політики та продовольства України. Коли ви бачите цей логотип на продукції, ви можете бути впевнені, що вона була вироблена відповідно до вимог органічного законодавства України. 

Поєднання двох кіл жовтого (сонце) та блакитного (вода) кольорів, що утворюють зелений листок посередині. Внизу підпис Органічний продукт

Додатково до маркування державним логотипом для органічної продукції в Україні, ви можете зустріти на органічних продуктах, так званий «євролисток» – логотип Європейського Союзу для органічної продукції. Цей логотип означає, що виробництво даного продукту відповідає вимогам органічного законодавства ЄС. На ньому зображено зелений прямокутник із дванадцятьма білими зірками, які утворюють контур листка. В основі органічного логотипа ЄС лежать два добре відомі символи: прапор ЄС та листок, який символізує природу та сталий розвиток. 

Зелений прямокутник із дванадцятьма білими зірками, які утворюють контур листка

Обидва логотипи, державний логотип України для органічної продукції та євролисток, гарантують, що маркований ними продукт було виготовлено із дотримання вимог органічного виробництва, серед яких: підтримка біорізноманіття, захист природних ресурсів, відсутність використання генетично модифікованих організмів (ГМО), штучних барвників та підсилювачів смаку, синтетичних мінеральних добрив та пестицидів, регуляторів росту тощо. 


Перевірка на справжність органічних продуктів


Купуючи органічні продукти, ви завжди можете вимагати у продавця відповідний сертифікат для перевірки справжності органічного продукту. Також ви можете зайти на сайт Міністерства аграрної політики і продовольства України у Державний реєстр операторів, що здійснюють виробництво продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, та самостійно перевірити, чи є в ньому виробник, який маркує свою продукцію державним логотипом для органічної продукції або використовує позначення та/або написи «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік», та будь-які однокореневі та/або похідні слова від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» тощо будь-якими мовами. Тільки ті, хто є в цьому реєстрі, здійснюють органічне виробництво та/або обіг органічної продукції відповідно до вимог органічного законодавства України та можуть наносити державний логотип на свою продукцію, що має статус «органічна».



Оманливе маркування


Важливо бути обережними з продуктами, які можуть бути помилково або навмисно марковані як «органічні», «біодинамічні», «біологічні», «екологічні», «натуральні» та іншими подібними термінами із приставками «біо», «еко» тощо будь-якими мовами без дотримання вимог органічного законодавства України, тобто вони не є сертифікованими органічними продуктами. В такому випадку магазини та виробники несуть відповідальність за порушення законодавства. Органи виконавчої влади, а саме Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів може відкликати та вилучати такі продукти з ринку, щоб захистити права споживачів та уникнути нечесної конкуренції. Завжди перевіряйте справжність органічних продуктів, звертаючи увагу на органічні логотипи та запитуючи відповідні сертифікати у продавців.


Переваги вибору органічних продуктів для школярів


Обираючи органічні продукти для своїх дітей, ви надаєте їм низку переваг:

  1. Безпечніший вибір: органічні продукти перевіряють на кожній стадії виробничого процесу – від поля до полиці магазину.
  2. Здорове харчування: органічні продукти не містять шкідливих хімічних речовин та синтетичних пестицидів, що зменшує потенційний вплив токсинів на організм, який найбільш вразливий у юному віці. В органічних продуктах зберігається більше вітамінів та антиоксидантів.
  3. Насичений природний смак: багато хто вважає, що органічні продукти мають кращий смак завдяки відсутності синтетичних добавок та консервантів.
  4. Підтримка сталого сільського господарства: купуючи органічні продукти, ви підтримуєте виробників, які надають пріоритет екологічним та етичним практикам ведення сільського господарства та виробництва.
  5. Формування корисних звичок: заохочення здорових харчових звичок з раннього віку може допомогти дітям робити усвідомлений вибір продуктів харчування протягом усього життя.


Поради щодо вибору органічних продуктів


Купуючи органічні продукти для своїх дітей, пам'ятайте про наступні поради:

  • Перевірте органічне маркування: шукайте на продуктах державний логотип для органічних продуктів або євролисток – це два найпоширеніші органічні логотипи в Україні.
  • Уважно читайте етикетки: звертайте увагу на перелік інгредієнтів та уникайте продуктів із синтетичними добавками чи консервантами. NB! В справжніх органічних продуктів таких ви не знайдете.
  • Обирайте місцеві та сезонні продукти: підтримуйте місцевих виробників та зменшуйте свій вуглецевий слід, обираючи сезонні органічні продукти.
  • Навчайте своїх дітей: розкажіть своїм дітям про важливість органічних продуктів та практики сталого сільського господарства.

Обираючи органічні продукти для своїх дітей, ви забезпечуєте їх продуктами харчування для сталого фізичного, розумового розвитку, одночасно підтримуючи інноваційні та екологічні практики ведення сільського господарства. Звертайте увагу на маркування, щоби переконатися, що ви робите свідомий вибір, купуючи продукти для своєї сім'ї. Давайте зробимо пріоритетом здоров'я наших дітей та здоров'я нашої планети, обираючи органічні продукти!

Матеріал підготовлено на запит Міністерства аграрної політики і продовольства України та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів громадською спілкою «Органічна Ініціатива» за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). 


Корисні джерела









Нове меню, що змінилося?



Раніше меню складали на 2 тижні для зимово-весняного й літньо-осіннього періодів року. Наразі передбачено, що меню має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон та спонукати до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону.

Окрім безпосереднього призначення, меню також:

  • є тим інструментом, який дозволяє визначити потреби в харчових продуктах та прорахувати виконання норм харчування;
  • є джерелом інформації щодо енергетичної цінності страв та виробів;
  • містить інформацію щодо алергенів, що є в страві чи виробі.

Коли говоримо про сезонність меню, то маємо на увазі використання в різні сезони притаманні для них продукти. Наприклад, восени – сливи, груші, кавуни і дині, баклажани, свіжі огірки та помідори. Щодо зими і весни, то, звісно, ситуація трохи інша. Проте можна використовувати мандарини, апельсини, банани та яблука. З овочів, звісно, – капусту, буряк і моркву, а ще гарбуз.


Якщо йдеться про сезонність продуктів, то це зовсім не означає, що із загального переліку дозволених груп харчових продуктів якісь категорично заборонено використовувати, наприклад, банани влітку, а огірки взимку. Проте бажано використовувати сезонні продукти. До того ж урізноманітнити раціон можна за допомогою заморожених ягід та овочів.


Також варто звертати увагу на повторюваність страв та їхню комбінацію.

Меню для закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку може розробляти:

  • засновник (засновники) державних та комунальних закладів освіти (як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів);
  • медичний працівник разом із завідувачем виробництва / кухарем їдальні чи харчоблоку (для конкретного закладу);
  • постачальник послуг із харчування (технолог, завідувач виробництва).


Важливо знати, що в такому разі меню обов’язково має бути погоджено з територіальним органом Держпродспоживслужби.

До того ж є можливість використовувати меню, що розроблене та рекомендоване МОЗ. Наприклад, осіннє дошкільне або інші типи меню.

Таке меню, відповідно до вимог Порядку організації харчування в закладах освіти, закладах оздоровлення та відпочинку, дозволено використовувати без погодження з Держпродспоживслужбою.


Пропонуємо детально ознайомитись з інформацією про те, як впровадити нове меню в закладах освіти та законодавчі і нормативні вимоги щодо цього.


Як скласти меню?

Ця інформація зацікавить тих, хто не користується меню, що розроблене та рекомендоване МОЗ, а складає власне на його основі.

Найперше, що потрібно зробити:


  1. Визначитися з кратністю харчування в закладі (режим, кількість приймань їжі протягом дня) та обрати відповідний додаток до норм. Для закладів дошкільної освіти: додаток 1 – для триразового харчування, додатки 1 та 2 – для 4-, 5-разового харчування на 5 днів. Для шкіл: додатки 5–9.
  2. Визначитися з кількістю харчових продуктів, що передбачено відповідним додатком (краще – на тиждень, з урахуванням режиму роботи закладу 5, 6 чи 7 днів).
  3. У разі харчування здобувачів освіти більше, ніж 2 рази на день – розподілити кількість порцій птиці, риби та яєць на відповідні прийоми їжі.
  4. Визначитися з видами зернових, бобових та чергуванням їх зі стравами з картоплі.
  5. Обрати страви та скласти меню з урахуванням енергетичних потреб відповідно до віку.
  6. Порахувати кількість продуктів на відповідність виконанню норм.
  7. Залежно від того, хто розробив меню, його затверджує керівник закладу, або засновник (засновники),або керівник оператора ринку харчових продуктів.
  8. Подати на погодження до територіального органу Держпродспоживслужби.


Більше інформації читайте в розділі "Інформація про меню" 










Безплатне харчування в школах: що зміниться з 1 вересня

На що розраховувати батькам школярів.
Уряд України планує масштабне розширення програми безкоштовного харчування для школярів, що реалізовуватиметься поетапно. Перший крок заплановано вже на вересень 2025 року

Безкоштовне харчування: нові правила з вересня 2025 року


Для початкової школи

Усі учні з 1-го по 4-й клас по всій території країни й надалі отримуватимуть безкоштовне харчування.

Для старшокласників

У прифронтових і прикордонних регіонах програма пошириться на учнів 5-11 класів.

Крім того, планується, що з вересня наступного усі учні 5-х та 6-х класів, незалежно від регіону, будуть забезпечені безкоштовним харчуванням. Уряд планує поступово охопити цією ініціативою й старших учнів по всій Україні.

Держава продовжує надавати пільгове харчування для наступних категорій учнів:

  • діти-сироти та ті, хто позбавлений батьківського піклування;
  • діти з особливими освітніми потребами, що навчаються в інклюзивних чи спеціальних класах;
  • діти з малозабезпечених сімей;
  • діти з сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та учасників бойових дій;
  • внутрішньо переміщені особи.

Кухарів відправлять на курси підвищення кваліфікації - фото 758807

Кухарів відправлять на курси підвищення кваліфікації 

Їдальні відремонтують, кухарів навчать

Для успішного впровадження програми держава також інвестує в модернізацію шкільних їдалень і підвищення кваліфікації кухарів. Крім того, уряд активно працює над забезпеченням необхідного фінансування та розвитком інфраструктури, щоб усі українські школярі мали доступ до якісного та безпечного харчування.


Небезпечні продукти харчування для дітей: що варто знати батькам? У цьому відео я розгляну шкідливі продукти для дітей, яких слід уникати у щоденному раціоні, а також надам здорову альтернативу звичним, але потенційно небезпечним стравам.











Що таке тарілка здорового харчування







Здоровий спосіб життя - здорове харчування


Сьогодні ми поговоримо про здоровий спосіб життя, чому варто обирати здоровий спосіб життя: 

  • Що необхідно їсти, щоб бути здоровим;
  • Як емоції впливають на твоє харчування.
  • Як правильно харчуватись;
  • Що таке енергетичний баланс;
  • Складники здоров’я;

Нумо дивитися!!


https://www.youtube.com/watch?v=bI547K5LELc&t=28s



Скільки поживних речовин потрібно школярам: про норми харчування для дітей різного віку

Харчові звички, що формуються у дитинстві, зберігаються і в дорослому віці. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорішою й уважнішою. 

Забезпечення харчуванням дітей у школах — це відповідальність органів місцевого самоврядування. Міністерство охорони здоров’я України розробило норми, відповідно до яких місцева влада має забезпечити харчування учнів.

МОЗ України оновило норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії. У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ і Європейської агенції з харчової безпеки.

Згідно з нормами, 6-річним першокласникам для активного життя досить 1800 ккал на добу, а дітям 7 — 10 років — 2100. З 11 років добові потреби для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам і юнакам треба дещо більше енергії, аніж дівчаткам.









Що таке тарілка здорового харчування



Переваги їди у родинному колі: від фізичної до психологічної користі

Сучасний стрімкий ритм життя обмежує можливості спілкування у родинному колі. Зокрема, багатьом сім’ям буває важко знайти час для спільних прийомів їжі. Натомість доведено, що діти, які їдять зі своїми родинами принаймні 3 рази на тиждень, отримують фізичні, емоційні, соціальні переваги та мають кращу академічну успішність.

5 причин виділити час для сімейної трапези з дітьми


🔵 Знайомство зі смачною та корисною їжею

Разом з рідними за спільним сніданком, обідом чи вечерею діти споживатимуть ключові поживні речовини. Одночасно збільшується ймовірність того, що вони виберуть схожу їжу, коли будуть їсти поза домівкою. 


🔵 Живлення організму та мозку

Діти ростуть і розвиваються в період статевого дозрівання і після нього. Мозок людини досягає повної зрілості приблизно до 25 років. Здорові харчові звички мають значення в будь-якому віці. І ще раз підкреслимо, спільні сімейні прийоми їжі пов’язані з кращою успішністю в школі.


🔵 Підтримка здорової ваги

Родини, які їдять разом, не лише споживають більш поживну та збалансовану їжу, але й легше досягають та підтримують здорову вагу. Це корисно для всієї родини, як для дітей та підлітків, так і для батьків.


🔵 Сприяння кращому ментальному здоров'ю

Спільна трапеза дає можливість поговорити, висловити любов, турботу та розуміння один одного. Дослідження пов’язують сімейну їду зі здоровим психологічним розвитком і меншим ризиком дитячої депресії, харчових розладів, вживання психоактивних речовин та інших проблем ментального здоров’я.


🔵 Формування здорових звичок

Діти, які допомагають готувати їжу вдома, дізнаються багато нового про кулінарію, планування харчування та важливість повсякденних справ. Час за столом також може навчити їх навичок спілкування та зрозуміти переваги здорових та смачних страв. 

Як зробити сімейні прийоми їжі регулярною та корисною практикою: 

🔹 Вибирайте раціональність, а не ідеальність

Не обов’язково щоразу готувати. Інколи можна влаштувати спільний перекус із сендвічами та фруктами.

🔹 Зробіть меню простим

Немає жорстких правил, але намагайтеся додавати принаймні один овоч чи фрукт (свіжий, заморожений або консервований без додавання цукру). Плани харчування можуть включати ті самі страви щотижня, якщо вони всім подобаються.

🔹 Залучайте дітей

Планування, покупки, приготування їжі, сервірування столу: є завдання для будь-якого віку. Малюкам може сподобатися складати серветки, розкладати шматочки фруктів на тарілці або допомагати шукати продукти в магазині. Діти старшого віку можуть спланувати страви відповідно до повноцінного харчування та взяти участь у їх готуванні.

🔹 Плануйте заздалегідь

Виберіть час на тижні, щоб поговорити про те, що ви б хотіли поїсти разом наступного разу. Щоб усі бачили меню, можна написати його на магнітній дошці чи папері, і прикріпити, наприклад, до холодильника. Ефективне планування харчування також означає наявність запасного варіанту, який можна приготувати за лічені хвилини, коли немає часу.

🔹 Приберіть гаджети

Перш ніж сісти разом, покладіть телефони та планшети в іншій кімнаті, вимкніть телевізори чи ноутбуки. Це позбавить спокуси перевіряти сповіщення або грати в ігри під час їди.

🔹 Створіть спокій та невимушену атмосферу

Коли всі влаштуються за столом, зробіть кілька глибоких вдихів разом. Цей простий крок повідомляє тілу та розуму, що настав час розслабитися та насолодитися моментом. А також сприяє здоровому травленню.

Діти не люблять повчань. Можна поговорити про харчування чи про те, що сталося в школі чи на роботі, але уникайте довгих лекцій. Краще жартувати – це сприяє розслабленню і навіть засвоєнню поживних речовин.

🔹 Досліджуйте сімейну історію

Можна згадати, що ви їли, коли були дитиною. Чи подобались страви, яку готували ваші батьки чи дідусі? Чи були деякі з цих страв менш здоровими? Ділиться ідеями щодо різноманітних рецептів страв, які б хотіли спробувати.

🔹 Дотримуйтеся традиції

Збирайтеся разом, навіть якщо один з членів сім'ї не може приєднатися. Якщо спільна вечеря в будні дні не завжди вдається, можна снідати або обідати у вихідні.

🔹 Зосередьтеся на любові та слуханні

Виявляйте інтерес до життя ваших дітей: ставте відкриті запитання та уважно слухайте. Дайте їм можливість висловитися, щоб дізнатися, про що вони думають. Це створює зону безпеки, де жодна тема не є забороненою. Якщо виникла сварка, можна сказати: «Я чую обидві сторони, але повернімося до цього після вечері, щоб ми могли насолоджуватися нашим спільним проведенням часу». Діти мають зрозуміти, що зупинити розмову не означає уникати її.

Сімейна трапеза корисна для тіла та розуму. Переваги отримують усі члени родини, включно з дорослими. І це легше, ніж ви думаєте. Навіть спільна їда тричі на тиждень може змінити ситуацію. Діти, які їдять зі своїми сім’ями, вироблять здорові звички, які залишаться з ними на все життя.





✅️ЯК ОРГАНІЗУВАТИ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ДІТЕЙ НА КАНІКУЛАХ.
📌КОРИСНІ ПОРАДИ БАТЬКАМ!
Під час канікул відбуваються істотні зміни у графіку харчування і наповненні щоденного меню. І це природньо. Відпочинок від шкільної рутини важливий, але все ж слід продовжувати дотримуватися правил здорового вибору продуктів, страв і напоїв пам’ятаючи про їхню виключну важливість для здоров’я.
Як би ви не планували провести ці канікули — з дітьми на відпочинку чи працюючи вдома — у пригоді стануть такі поради.
🔵 Адаптуйте свій розпорядок дня
Батьки також заслуговують на відпочинок від постійного приготування їжі та суворого графіка. Відмова від усіх стандартів закінчиться лише катастрофою, адже надмірне захоплення нездоровою їжею у дітей призводить до поганого настрою та поганої поведінки.
🔵 Почніть день із поживного сніданку
Зранку цільнозернові страви та страви, багаті білком, добре насичують та забезпечують кращу концентрацію, настрій та енергію. Гарними варіантами є яйця, каша, тости з авокадо. Намагайтеся уникати каш з цукром/медом, канапок з білого хліба, ковбаси та плавленого сиру.
🔵 Використовуйте ланчбокси
Пропонувати їжу цілодобово виснажливо, тому інколи батьки люблять готувати ланчбокс і пляшку з напоєм, як у школі. Це дає незалежність дитині: коли вона зголодніє, може поїсти, не звертаючись до дорослих. Разом з тим, страви у ланчбоксі мають забезпечити потрібну кількість, різноманітність і якість їжі.
🔵 Насолоджуйтесь корисною їжею всією сім’єю
Це важливий сигнал, що настав час поїсти. І гарантує належну увагу до страв. Дослідження показують, що спільний прийом їжі за обіднім столом покращує сімейні та соціальні зв’язки. Використайте цю можливість для важливих розмов і прийняття рішень. Крім того, в цей час батьки можуть бути гарним прикладом щодо здорового харчування для дитини.
🔵 Залучайте до готування
Один із найкращих способів навчити дітей правильно харчуватися — бути на кухні усім разом. Спільне приготування розганяє нудьгу та дає чудові результати. Почати можна зі смачної домашньої випічки. Коли діти підростуть, запропонувати їм самостійно приготувати улюблену або нову страву за рецептом. Вирощування зеленої цибулі або більш трендового мікрогріну — ще одне заняття на канікулах, яке може привернути увагу школярів до здорового харчуванням.
Якщо ваші діти ведуть соціальні мережі або знімають відео для TikTok, то тема придбання, вирощування, приготування їжі може надихнути їх на відкриття нових творчі напрямків.
🔵 Зробіть їду розважливою
Є багато способів, щоб їда стала приємнішою для дітей. Наприклад, спробувати вечерю, яку вони збирають самі. Тобто діти допомагають з підготовкою, обирають компоненти бажаної вечері, ріжуть їх на шматочки. Наприклад, в окремі тарілки покласти рибу, печену картоплю, овочі тощо.
Інша ідея полягає в тому, щоб подавати страви з великою кількістю яскравих тарілок. Діти можуть викладати на тарілці якусь картинку з інгредієнтів їжі.
🔵 Забезпечте здорові перекуси
На свята готують багато різних смачних частувань. Варто уникати солодких напоїв, льодяників, цукерок та їжі, смаженої у фритюрі. Зведіть їх до мінімуму, оскільки вони не мають бажаної поживної цінності. Натомість містять багато цукру, жиру та добавок. Такі продукти не покращують самопочуття дітей, приводять до поганої поведінки та згодом викликають захворювання.
🔵 Організуйте перекус під час прогулянки
Якщо ви збираєтеся на каток, у парк або на прогулянку містом, заздалегідь приготуйте їжу. Таким чином ви уникнете відвідування закладу з фастфудом і заощадите гроші. Бутерброди, овочеві палички, крекери та сир, варені яйця — варіанти, якими можна нагодувати дітей на імпровізованому пікніку.
Слідкуйте за споживанням води. Діти часто забувають пити, особливо коли вони зайняті грою. Це може вплинути на їх енергію та настрій, тому заохочуйте пити воду частіше. Наприклад, наповніть пляшку води вранці та попросіть дитину допити її до обіду. Потім наповніть ще раз, на другу половину дня.
🔵 Дозвольте собі відпочити
Ви також заслуговуєте на вільний час і не варто картати себе за перепочинок від кухні. Натомість можна замовити якісні заморожені страви з гарним складом, які є швидкою здоровою альтернативою домашнім.
Підготував Олег Швець, к.мед.н., професор, Президент Асоціації дієтологів України.








Проект рекомендованого меню для використання в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, а також дитячих закладах сфери соціального захисту

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення меню рекомендованого для використання в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, а також дитячих закладах сфери соціального захисту.

Розробка меню здійснювалась робочою групою до складу якої увійшли представники МОЗ України, Євген Клопотенко та команда проєкту CultFood, технологи та дієтологи, голова ВГО «Асоціація дієтологів України».

Меню розроблялись на підставі норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305.

Технологічна документація на страви та вироби, що увійшли до меню надана Євгеном Клопотенко та командою проєкту CultFood. Крім того, під час складання меню частково була використана технологічна документації на страви та вироби зі збірників рецептур з деякими доопрацюваннями щодо вмісту солі, жирів та цукрів.

З технологічною документацією на страви та вироби можна ознайомитись за посиланням 

https://drive.google.com/drive/u/3/folders/1F1_cxW3EuvSQ8D2Jvvs4jGHBWgr_QLs2


Меню обідів для зимового періоду









Здорова та поживна їжа є важливим елементом турботи про добробут дітей.
У жовтні уряд виділив 2 мільярди гривень, щоб допомогти громадам організувати безоплатне гаряче харчування для початкової школи. У наступному році на учнів 1-4 класів також чекають гарячі сніданки чи обіди 💙
Більше актуальних питань і відповідей на тему харчування — читайте в галереї.













Безоплатне харчування для учнів початкових класів триватиме у 2025 році
Уряд продовжить забезпечувати учнів 1–4 класів безоплатними сніданками або обідами. З січня до червня 2025 року субвенція діятиме без змін. Це важливий крок для збереження здоров’я дітей та сприяння їхньому успішному навчанню.
Для цього у бюджеті на 2025 рік передбачено 2,9 млрд гривень (приблизно 50 гривень на дитину). Кошти будуть пропорційно розподілені між громадами у формі державної субвенції. Окрім того, органи місцевого самоврядування зможуть додатково дофінансувати ці витрати, щоб покрити всі потреби й забезпечити високу якість харчування.
Нині Міністерство освіти і науки України готує новий порядок використання субвенції з урахуванням коментарів від громад. Очікується, що уряд ухвалить відповідну постанову у грудні, аби з січня 2025 року громади могли організувати харчування учнів початкової школи коштом субвенції.
📢 Також Президент України ініціював розширення програми безоплатного харчування для школярів, поступово охоплюючи учнів середніх і старших класів (5–11/12 класи). Ця ініціатива спрямована на підвищення якості шкільного харчування та забезпечення рівних можливостей для всіх дітей, незалежно від їхнього соціального статусу. Реалізація програми запланована на 2025–2026 навчальний рік і стане важливим кроком до створення здорового харчового середовища для школярів по всій Україні.
Читайте більше за посиланням ⬇️



















































Чотиритижневе сезонне меню на осінній період
















Учні 1–4 класів будуть харчуватися безоплатно: як це працюватиме?




КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 24 березня 2021 р. № 305
Київ

Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 786 від 28.07.2021
№ 823 від 11.08.2021
№ 871 від 18.08.2021
№ 549 від 01.06.2023
№ 1145 від 04.10.2024}

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити такі, що додаються:

норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку;

Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення ...

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text



                 «Головне — що всередині. Вибирай тру, а не фейк»

В рамках погодженого плану співпраці Представництво ЮНІСЕФ в Україні з Урядом України ЮНІСЕФ, у партнерстві з Першою леді України Оленою Зеленською, Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я та за підтримки Посольства Швейцарської Конфедерації реалізується широкий спектр заходів для популяризації шкільної реформи харчування та здорової харчової поведінки серед дітей шкільного віку та їхніх батьків/опікунів.

Зокрема, виготовлено інформаційні відеоролики про важливість правильного харчування «Головне – що всередині. Вибирай тру, а не фейк», а саме:

Відеоролики:

«Їж те, що хочеться пошерити» (30 секунд).

«Їж те, що насправді драйвить» (30 секунд).

«Їж те, що робить тебе крашем» (30 секунд). Радіоролики:

«Їж те, що хочеться пошерити» ( 10 секунд).

«Їж те, що насправді драйвить» ( 10 секунд).

«Їж те, що робить тебе крашем» ( 10 секунд).

Відповідні відеоролики та висновок Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення про відповідність зазначених відеороликів критеріям соціальної реклами знаходяться за посиланням: 

https://drive.google.com/drive/folders/1PpvOkWEdhXu6WG-Iay7BgyHT9Cof4QK6



Як мають харчуватися діти, які навчаються в режимі онлайн?
🤔

Міністерство охорони здоров'я України надало загальні рекомендації щодо харчування школярів вдома під час дистанційного навчання.

Ці рекомендації базуються на сучасних принципах науки про харчування та кращій міжнародній практиці, які стали підґрунтям для реформи шкільного харчування в Україні.














Меню на зимовий період 2022



Немає коментарів:

Дописати коментар