Переваги вибору сертифікованих органічних продуктів для школярів
Важливість маркування органічної продукції
Державний логотип для органічної продукції в Україні та органічний логотип ЄС (євролисток)
Перевірка на справжність органічних продуктів
Оманливе маркування
Переваги вибору органічних продуктів для школярів
Поради щодо вибору органічних продуктів
Корисні джерела
Нове меню, що змінилося?
Меню для закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку може розробляти:
- засновник (засновники) державних та комунальних закладів освіти (як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів);
- медичний працівник разом із завідувачем виробництва / кухарем їдальні чи харчоблоку (для конкретного закладу);
- постачальник послуг із харчування (технолог, завідувач виробництва).
Пропонуємо детально ознайомитись з інформацією про те, як впровадити нове меню в закладах освіти та законодавчі і нормативні вимоги щодо цього.
Меню для закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку може розробляти:
- засновник (засновники) державних та комунальних закладів освіти (як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів);
- медичний працівник разом із завідувачем виробництва / кухарем їдальні чи харчоблоку (для конкретного закладу);
- постачальник послуг із харчування (технолог, завідувач виробництва).
Пропонуємо детально ознайомитись з інформацією про те, як впровадити нове меню в закладах освіти та законодавчі і нормативні вимоги щодо цього.
Як скласти меню?
Найперше, що потрібно зробити:
Безплатне харчування в школах: що зміниться з 1 вересня
На що розраховувати батькам школярів.
Уряд України планує масштабне розширення програми безкоштовного харчування для школярів, що реалізовуватиметься поетапно. Перший крок заплановано вже на вересень 2025 року
Уряд України планує масштабне розширення програми безкоштовного харчування для школярів, що реалізовуватиметься поетапно. Перший крок заплановано вже на вересень 2025 року
Безкоштовне харчування: нові правила з вересня 2025 року
Для початкової школи
Усі учні з 1-го по 4-й клас по всій території країни й надалі отримуватимуть безкоштовне харчування.
Для старшокласників
У прифронтових і прикордонних регіонах програма пошириться на учнів 5-11 класів.
Крім того, планується, що з вересня наступного усі учні 5-х та 6-х класів, незалежно від регіону, будуть забезпечені безкоштовним харчуванням. Уряд планує поступово охопити цією ініціативою й старших учнів по всій Україні.
Держава продовжує надавати пільгове харчування для наступних категорій учнів:
- діти-сироти та ті, хто позбавлений батьківського піклування;
- діти з особливими освітніми потребами, що навчаються в інклюзивних чи спеціальних класах;
- діти з малозабезпечених сімей;
- діти з сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та учасників бойових дій;
- внутрішньо переміщені особи.
Їдальні відремонтують, кухарів навчать
Для успішного впровадження програми держава також інвестує в модернізацію шкільних їдалень і підвищення кваліфікації кухарів. Крім того, уряд активно працює над забезпеченням необхідного фінансування та розвитком інфраструктури, щоб усі українські школярі мали доступ до якісного та безпечного харчування.
Небезпечні продукти харчування для дітей: що варто знати батькам? У цьому відео я розгляну шкідливі продукти для дітей, яких слід уникати у щоденному раціоні, а також надам здорову альтернативу звичним, але потенційно небезпечним стравам.
Здорове харчування дітей шкільного віку
Що таке тарілка здорового харчування
Здоровий спосіб життя - здорове харчування
Сьогодні ми поговоримо про здоровий спосіб життя, чому варто обирати здоровий спосіб життя:
- Що необхідно їсти, щоб бути здоровим;
- Як емоції впливають на твоє харчування.
- Як правильно харчуватись;
- Що таке енергетичний баланс;
- Складники здоров’я;
Нумо дивитися!!
https://www.youtube.com/watch?v=bI547K5LELc&t=28s
Скільки поживних речовин потрібно школярам: про норми харчування для дітей різного віку
Що таке тарілка здорового харчування
Переваги їди у родинному колі: від фізичної до психологічної користі











Проект рекомендованого меню для використання в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, а також дитячих закладах сфери соціального захисту
Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення меню рекомендованого для використання в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, а також дитячих закладах сфери соціального захисту.
Розробка меню здійснювалась робочою групою до складу якої увійшли представники МОЗ України, Євген Клопотенко та команда проєкту CultFood, технологи та дієтологи, голова ВГО «Асоціація дієтологів України».
Меню розроблялись на підставі норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305.
Технологічна документація на страви та вироби, що увійшли до меню надана Євгеном Клопотенко та командою проєкту CultFood. Крім того, під час складання меню частково була використана технологічна документації на страви та вироби зі збірників рецептур з деякими доопрацюваннями щодо вмісту солі, жирів та цукрів.
З технологічною документацією на страви та вироби можна ознайомитись за посиланням
https://drive.google.com/drive/u/3/folders/1F1_cxW3EuvSQ8D2Jvvs4jGHBWgr_QLs2


Учні 1–4 класів будуть харчуватися безоплатно: як це працюватиме?
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ |
від 24 березня 2021 р. № 305 |
Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 786 від 28.07.2021
№ 823 від 11.08.2021
№ 871 від 18.08.2021
№ 549 від 01.06.2023
№ 1145 від 04.10.2024}
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються:
норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку;
Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення ...
«Головне — що всередині. Вибирай тру, а не фейк»
Зокрема, виготовлено інформаційні відеоролики про важливість правильного харчування «Головне – що всередині. Вибирай тру, а не фейк», а саме:
Відеоролики:
«Їж те, що хочеться пошерити» (30 секунд).
«Їж те, що насправді драйвить» (30 секунд).
«Їж те, що робить тебе крашем» (30 секунд). Радіоролики:
«Їж те, що хочеться пошерити» ( 10 секунд).
«Їж те, що насправді драйвить» ( 10 секунд).
«Їж те, що робить тебе крашем» ( 10 секунд).
Відповідні відеоролики та висновок Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення про відповідність зазначених відеороликів критеріям соціальної реклами знаходяться за посиланням:
https://drive.google.com/drive/folders/1PpvOkWEdhXu6WG-Iay7BgyHT9Cof4QK6

Міністерство охорони здоров'я України надало загальні рекомендації щодо харчування школярів вдома під час дистанційного навчання.
Ці рекомендації базуються на сучасних принципах науки про харчування та кращій міжнародній практиці, які стали підґрунтям для реформи шкільного харчування в Україні.
Немає коментарів:
Дописати коментар