пʼятницю, 26 травня 2023 р.

Небезпека від куріння


Разом з розвитком технологій на тютюновому ринку з’являються нові продукти — електронні сигарети та тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕНи), які виробники просувають як продукти «зниженого ризику». На фоні скорочення поширеності куріння звичайних сигарет ці вироби набувають усе більшої популярності, зокрема, серед найвразливішої аудиторії — підлітків та молоді. Таким чином куріння знову стає нормою, що становить неабиякі загрози для громадського здоров’я та благополуччя українців у цілому. У цій статті ми розповімо, якими є реальні ризики для здоров’я від вживання електронних пристроїв для куріння та як на їх продаж і рекламу реагує законодавство?

Одним з видів електронних пристроїв для куріння є електронні сигарети — портативні пристрої для нагрівання рідини, що генерують пару. Електронні сигарети заправляються рідинами з нікотином або без,  до складу можуть входити також ароматизатори та барвники, які надають їм приємного смаку й запаху. Також поширеним різновидом електронних пристроїв для куріння є тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕНи) — портативні пристрої зі спеціальними тютюновими стіками, схожими на сигарети. Під час нагрівання виріб виділяє аерозоль, який і вдихає курець. На сьогодні в Україні ТВЕНи представлені двома основними брендами-конкурентами — IQOS (Philip Morris International) та Glo (British American Tobacco), які експортуються в Україну з-закордону. 

Попри схожість у використанні, електронні сигарети та ТВЕНи — це не одне й те ж. На відміну від електронних сигарет, рідини яких не завжди мають в складі нікотин, стіки ТВЕН завжди містять тютюн і, відповідно, нікотин.






 

Немає коментарів:

Дописати коментар