четвер, 13 жовтня 2016 р.

СЦЕНАРІЙ СВЯТА «ДЕНЬ КОЗАЦТВА»

«А ми тую козацькую славу збережемо!»

 
ПЕДАГОГ- ОРГАНІЗАТОР. Доброго дня вам, дорогі друзі! Ми все частіше звертаємося до наших витоків: рідної мови, історії нашої країни, народної гри, прислів’їв та приказок.  Історія кожного народу має свої символи й атрибути. Народними символами України є славні сторінки козаччини.
Як відомо людина нерозривно пов’язана з минулим свого народу, його історією, і сьогодні ми перегорнемо одну із сторінок нашого славного минулого у переддень такого гарного  свята -  Покрови Святої Богородиці.

Ведуча. Покрова святкується в нас не тільки як народнорелігійне, а й національне свято. Указом Президента України 14 жовтня оголошено Днем українського козацтва. На Запоріжжі була церква святої Покрови, і запорозькі козаки вважали святу Покрову своєю покровителькою.


Ведучий. Славетні козацькі часи і сьогодні цікавлять нас. Хлопцям хочеться бути такими ж кмітливими, сміливими і завзятими, як колись козаки. А теперішні нащадки козаків теж хочуть показати силу, спритність, уміння.
Тож дозвольте представити вам наших молодих кандидатів у козаки.
Виходять учні першого класу
  1учень
  Ми є діти українські,
  Хлопці і дівчата –
  Рідний край наш – Україна, -
  Щедра і багата.
 2 учень
  Рідне небо, сонце ясне,
  Місяць, зорі срібні,
  Рідний народ – українці,
  Всі до нас подібні.
  3 учень
  Все, що рідне – хай нам буде
  Найдорожче і святе!
  Рідна віра, рідна мова,
  Рідний край наш над усе.
 4 учень
  Ми є діти українські,
  Український славний рід.
  Дбаймо, щоб про нас маленьких
  Добра слава йшла у світ.
  5 учень
  Бо козацького ми роду,
  Славних предків діти,
  І у школі всі вчимося
  Рідний край любити.

Звучить пісня “Україночка” 1клас
Ведуча. Козаки були вільні і безстрашні люди. Понад усе вони цінували свободу. Часом козаки віддавали перевагу смерті, ніж ганебному рабству.
А які ще риси притаманні козакам?
Виходять учні 3 класу
         Учень 1. Що говорить вам козак,
         Це крилате горде  слово.
Чом завжди буває так,
Що світлішає від нього?

Учень 2. Козаки – вільні люди!
Козаки – безстрашні люди!
Козаки – борці за волю,
За народу щасливу долю.

Учень 3. Козак – чесна, смілива людина,
Найдорожча йому – Батьківщина!

Учень 3. Козак – слабкому захисник,
Цінити побратимство звик!

Учень 4. Козак – усім народам друг
І лицарський у нього дух!

Учень 5. Козак – це той, хто за свободу
Хто прагне волі всім народам!

Учень 6. Козак вкраїнську любить мову
Він завжди здержить своє слово!
Звучить пісня  _______________________________________3клас

Ведучий. У літописі українських земель є славний період козаччини, який тривав майже 300 років. Козацтво стало організованою військовою силою, яка боронила наші землі від нападів турків і татар, а також від польських та московських колонізаторів, а також від  розпродажу між українськими магнатами. Козаки були сміливими, дисциплінованими, витривалими, гордими і вільними людьми.

Ведуча. Вважають, що слово козак походить від слова “коза”. Козаки були спритні, як кози, вдягалися в казячі кожухи. Можливо, слово “кайзак” , що означає “вільний чоловік”. В запорозьких козаків було 265 островів. Найбільший острів називався Січ. Там козаки жили постійно; вчилися військової справи, готувалися до воєнних походів. Посередині Січі стояла церква Святої Покрови знадвору дуже скромна, а всередині повна золота і срібла. Частину своєї здобичі призначали на церкву і купували щороку нові ікони. Січчю командував кошовий, його всі називали батьком. До військової старшини належали ще військовий суддя і писар.

Ведучий. Серед визначних вождів найяскравішою постаттю був Іван Сірко. 22 рази  козаки обирали його кошовим отаманом. За своє військове життя І.Сірко брав участь у 55 походах і завжди, виходив переможцем.
Учень 1.    Гей, козак – козаченько,
Тай хоробреє серденько,
Ой, міцні в нього руки –
Ворогам для науки.

Учень 2.    Як козак засміється –
Ворог з страху трясеться,
Як козак заспіває –
Той чим дуж утікає.

Учень 3.    Як козак затанцює –
Увесь світ його чує,
Зелен –дубе розвивайся,
Гей душа, розкривайся.

Учень 4.    А душі тільки й треба –
Степ широкий та небо,
Під сідлом коник чалий,
Побратим не лукавий.
Учень 5.    Гей,гуляти – воювати
Знов поїдемо брате,
Не топтали щоб чужинці
Наші землі українські!

Учень 6.    Там чи смерть,чи життя –
Нам не буде забуття!
Якщо голови складемо –
У піснях доживемо!
Ведучий. Ось ми зараз і побачимо, а чи могли б сучасні  хлопчики претендувати на високе звання «козак», чи прийняли б їх колись у Запорозьку Січ. 

Ведуча. Відомо, що козаки самі садили городину, самі обробляли город, щоб себе прогодувати. Тож і ви зараз покажете свою майстерність.  Розпочнемо наш перший конкурс.

Естафета "Як козаки картоплю саджали "
Перший учасник команди біжить, тримаючи у руці картоплину, до "городу" - обруча, який покладений перед кожною командою на відстані 9-10 метрів, "саджає" - кладе картоплю, повертається до команди, передає естафету. Наступний учасник біжить до "городу", "збирає врожай" - забирає картоплю і повертається до команди. Завдання по черзі виконує уся команда. Перемагає команда, яка першою зібрала врожай.

"Як козаки через річку переправлялися"
Кожна команда отримує 1 гімнастичний обруч. Перший учасник стоїть "на другому березі річки" - на відстані 9-10 метрів навпроти своєї команди в середині обруча. За сигналом біжить до команди, накидує обруч на наступного учасника і вони разом "переправляються" - біжать до місця переправи, де перший учасник залишається, а другий вертається за наступним, і так далі, поки вся команда не переправиться на "другий берег річки". Виграє команда, яка виконала вправу скоріше за всіх.

"Як козаки розважалися"
Біг у мішках. Перший учасник кожної команди стоїть в мішку. За командою виконує пересування стрибками в мішку до позначки та назад до команди. Виконують всі учасники команди. Виграє команда, яка першою завершить естафету.
"Як козаки гуртувалися"
Усі члени команди стоять один за одним та тримають ліву руку на лівому плечі того, хто стоїть попереду, а правою рукою тримають свою праву ногу. За сигналом всі команди починають стрибати на одній нозі до протилежного кінця залу. Виграє команда, яка прибула першою і жодного разу не розірвала ланцюг.

Ведучий.    В іграх військову премудрість ясніше
Можна було передать юнакам,
Щоб володіти шаблями вправніше,
Спритність надати ногам і рукам.

Ведуча.      В іграх вони підіймались над страхом,
Гартуючи мужність і силу свою,
Щоб ні татарам, ні туркам, ні ляхам
Дух козаків не зламати в бою.

Танець «Ми веселі козачата»
Ведучий. А чи знаєте ви, чому назву танцю «Гопак» пов’язують із історією козацтва? Це тому, що раніше «гопак» був видом боротьби, який імітував танцювальні рухи. Потім гопак, як вид боротьби забувся, а залишився запальний, веселий танець. Тож настала пора вам продемонструвати свої вміння. Грайте музики! Гопак для всіх!

Танець гопак
Ведуча. Зараз настав найбільш хвилюючий момент нашого свята. Ми побачили ,що хлопці, по правді кажучи, можуть із честю називатися козаками. Сьогодні козак -  не той, хто одягнений у вишиванку й  шаровари. Козак - це передовсім воїн за духом, і воюватиме він тільки за честь і свободу. ШЛЯХЕТНІСТЬ, МУДРІСТЬ, ВІДВАГА – три основні прикмети козака: шляхетного не підкупиш, мудрого не обдуриш, мужнього не залякаєш!  Також вони веселі, кмітливі, розумні. Наші школярі теж виховують у собі перераховані якості. І сьогодні вам їх продемонстрували. І ми повинні їх посвятити в козачата . А  для цього я зачитаю вашу клятву а ви повинні сказати  КЛЯНЕМОСЬ!




Клятва
Ми, учні вступаючи до лав українського козацтва, урочисто клянемось:
вивчати історію України, віддано нести традиції українського козацтва, рости сміливими, чесними, сумлінними. Шанувати культуру свого народу, бути гідними спадкоємцями слави великих гетьманів, зростати справжніми захисниками своєї Вітчизни.
Клянемось! Клянемось! Клянемось!

ПЕДАГОГ-ОРГАНІЗАТОР. Вручімо  посвідчення орлятам,
                         Вони ж бо від сьогодні - козачата.
                         А на додачу видамо Січі знак,
                         Хай з козачати виросте козак.
 Вручення посвідчень,  музичне оформлення
Ведучий. Шановні гості та всі присутні в цій залі! Нехай вже давно минули дні Запорізької Січі, але козацтво існує, як живиться в кожній людини прагнення до вільного та незалежного життя.

Ведуча. У глибині душі кожного українця живе козак: воїн, який нічого не боїться і за рідну землю без роздумів віддасть своє життя. Ми щиро вітаємо вас зі святом, і бажаємо міцного козацького здоров'я, незламної волі до перемоги та патріотичного духу, який допоможе долати будь-які перешкоди!

Разом:Слава Україні!
Ведуча. На цьому наше свято оголошується закритим. Дякуємо за увагу.



Немає коментарів:

Дописати коментар