середу, 22 грудня 2021 р.

Щодо організації роботи з вибору учителями закладів загальної середньої освіти підручників для 9 класу

 

 

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ПОЛТАВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ІНСТИТУТ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ

ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ ІМ. М.В. ОСТРОГРАДСЬКОГО

вул. Соборності, 64-ж, м. Полтава, 36014, тел./факс (+38 0532) 56-38-52,

E-mail: root@poippo.pl.ua, Web: http://poippo.pl.ua, Код ЄДРПОУ 22518134

 

 

21.12.2021

01-22/1304

 

На №

 

від

 

                                      

Керівникам органів управління освітою міських, селищних, сільських територіальних громад

Директорам центрів професійного розвитку педагогічних працівників

Директорам закладів інституційного догляду та виховання дітей (інтернатного типу)

                                                               Директору Кременчуцького

                                                               педагогічного коледжу

                                                               Директору Опішнянського державного

                                                               художнього ліцею

                                                               Директору школи № 32 м. Кременчука

 

 

Щодо організації роботи з вибору

учителями закладів загальної середньої освіти

підручників для  9 класу

 

Полтавський  обласний  інститут  післядипломної   педагогічної   освіти  ім. М.В.Остроградського, у відповідності до листа Міністерства освіти і науки України  від 16.12.2021 р. № 1/22048-21 (додаток 1), просить терміново організувати участь учителів ЗЗСО, підпорядкованих органам управління освіти територіальних громад, у конкурсному виборі  підручників для 9 класу. Також у 2022 році, за кошти державного бюджету, відбудеться  заміна діючих підручників з решти предметів 9 класу, але, на відміну від попередніх років, їх перевидання також здійснюватиметься на основі вибору, аналогічному конкурсним виданням. Також вибір та замовлення підручників здійснюють загальноосвітні та спеціальні навчальні заклади інтернатного типу Полтавської обласної ради та інших міністерств і відомств, за виключенням шкіл-інтернатів для навчання дітей з порушеннями інтелектуального розвитку.

Наголошуємо, що лист МОН  з додатками потрібно невідкладно  направити на ЗЗСО, адже  уже від  22 грудня 2021 року учасниками Конкурсу буде проведено онлайн-презентації авторських концепцій їхніх підручників на youtube-сторінці ІМЗО (https://www.youtube.com/channel/UCb99utEiwpGkESp19mxAfdg ); графік презентацій наведено у додатку 2 до листа  МОН.

Потрібно  належним чином опрацювати на рівні ОУО та ЗЗСО зміст листа МОН та додатків 1-3, довести їх зміст до учителів ЗЗСО, які беруть участь у конкурсному виборі підручників. Форма більш розширеної інформації за додатком 4, яку ОУО надаватимуть до ПОІППО, буде надіслана дещо пізніше. Радимо зібрати відповідну інформацію від підпорядкованих ЗЗСО. Нагадуємо,   що основна відповідальність покладається на директорів ЗЗСО.

Просимо чітко спланувати поетапну роботу ЗЗСО та ОУО щодо участі у конкурсному відборі підручників для 9 класу:

1.     Від 22 до 29 грудня 2021 року – обов’язкова участь учителів у онлайн-презентації конкурсних підручників («Істрія України», «Всесвітня історія», «Інформатика» та підручники з поглибленого вивчення окремих предметів);

2.     Від 22 грудня 2021 року до 16 січня  2022 року – обговорення підручників, прийняття спільного рішення щодо вибору підручника за одним із автором (авторами) на основі формування їх рейтингу з однієї назви (предмету);

          Звертаємо увагу на обов’язкове схвалення педагогічною радою ЗЗСО остаточного рішення щодо вибору підручників,  про що складається відповідний протокол, де зазначається інформація про вчителів, які безпосередньо здійснили цей вибір. Нагадуємо, що будь який вплив чи тиск зі сторони ОУО та адміністрації ЗЗСО на свободу вибору учителями підручників не допустимий, і учитель має право звернутися зі скаргою на урядові гарячі лінії. 

3.     Доступ  ЗЗСО до формування заявок у модулі здійснення замовлення у системі «ІСУО», ймовірно, відкриється від 10 січня 2022 року. Інструкції від розробників програмного забезпечення будуть надані пізніше, також вони з'являться на сайті «ІСУО», оголошення якого потрібно систематично відслідковувати. Також потрібно  вчасно реагувати на оперативні повідомлення ПОІППО.

4.     Завершити свій вибір та направити його форми до ОУО, якому підпорядковані,  ЗЗСО  мають до 16 січня 2022 року (додаткові поради буде надано від ПОІППО).

5.      Підкреслюємо, що ОУО здійснює контроль як за вчасністю здійснення вибору підручників,так і за дотриманням вимог та правил, які викладено у додатку 1 до листа МОН. Також ОУО несуть відповідальність за своєчасне інформування ЗЗСО з усіх видів та етапів роботи по вибору підручників, надаючи їм керівні та нормативні документи і інструкції, забезпечуючи організаційно-методичний супровід.

6.     17 січня 2022 року відбудеться закриття форм вибору підручників на рівні ОУО ТГ шляхом накладання електронного підпису, про наявність якого відповідальна особа має подбати заздалегідь.  Поетапне закриття узагальнення по ОУО та можливі ускладнення будуть розглянуті в одному з наступних листів ПОІППО.

7.     18 січня 2021 року, методист ПОІППО Н. Атахаджаєва перевіряє наявність поміток щодо закриття форм вибору по кожній із ЗЗСО та по усіх ОУО ТГ та інтернатних закладах, після чого форми вибору узагальнюються в межах області. У цей же день до ІМЗО направляються відповідна інформація.

8.     Повторне закриття форм вибору (розглядається уже як офіційне замовлення підручників) відбудеться наступного дня після оголошення висновків Конкурсної комісії, перспективно – 26 січня 2022 року. У цій процедурі беруть участь лише ОУО ТГ та ДОН. Прохання заздалегідь подбати про присутність спеціалістів на робочих місцях, або проконтролювати можливість здійснити закриття дистанційно. У разі відсутності відповідальної особи з поважних причин наказом по ОУО ТГ назначається інший співробітник. Попереджуємо: у попередні роки повідомлення про повторне закриття вибору підручників надходило у день виконання роботи, на яку відводиться лише декілька годин.  

 

9.     Всі необхідні інструкції, поради, вимоги тощо будуть надаватися від ПОІППО та розробників системи «ІСУО» у ході вище перерахованих етапів роботи. Наступним (орієнтовно – лютий 2022 року) буде конкурс підручників для 5 класу НУШ.

 

          У разі необхідності отримати додаткову інформацію телефонуйте до методиста ПОІППО Н. Атахаджаєвої (068 436 38 55).

          З питань технічного характеру звертайтеся до Т. Макарчук (099 057 74 15). Телефони технічної підтримки від розробників системи «ІСУО» - 067-574-20-94   та    095-792-72-92

                 

 

Ди В.о. директора

 

       В.В. Пилипенко

 

 

 


Наталія Атахаджаєва

068 436 38 55

 

Немає коментарів:

Дописати коментар