четвер, 30 липня 2020 р.

Тимчасовий порядок організації освітнього процесу в Максимівському ліцеї Недогарківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) у 2020/2021 навчальному році

 Тимчасовий порядок організації освітнього процесу

 в Максимівському ліцеї Недогарківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) у 2020/2021 навчальному році

 

Розроблено відповідно до постанови Головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020 № 42 «Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» і додатку до листа Міністерства освіти і науки України від 05.08.2020 № 1/9-420 «Рекомендації щодо організації роботи закладів середньої освіти у 2020/2021 навчальному році».

І. Допуск здобувачів освіти до навчальних занять

1.Учні 5-11 класів приходять до  Максимівського ліцею Недогарківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області (далі – заклад освіти) в проміжок часу між 7:50 і 8:05.

2. Учні 1-4 класів приходять до закладу освіти в проміжок часу між 8:10 і 8:20.

3. У приміщення закладу освіти учні заходять через головний вхід по черзі, дотримуючись вимог соціального дистанціювання та уникаючи скупчень. Для цього рухаються по розмітці перед головним входом.

4. У приміщення закладу освіти учні заходять у захисних масках на обличчі або інших засобах індивідуального захисту.

Увага! Вхід здобувачів освіти до приміщення закладу освіти дозволяється при наявності на обличчі захисної маски або респіратора. Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях і на вулиці. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов’язковим!

5. Зустріч учнів 5-11 класів здійснюється у приміщенні закладу освіти біля вхідних дверей черговим учителем.

6. Зустріч учнів 1-4 класів здійснюється у приміщенні закладу освіти біля вхідних дверей класоводами.

7. Черговий учитель (для 5-11 класів) або класоводи (для 1-4 класів) обробляє руки учнів антисептичним засобом із загальним вмістом спирту не менше 60%, який учні втирають протягом 30 секунд.

9. Учні 5-11 класів йдуть до навчального кабінету, у якому буде проходити перший урок (у холодну пору року перед уроком знімають верхній одяг і перевзуваються у змінне взуття, які залишають у роздягальні). Біля навчального кабінету їх зустрічає класний керівник.

10. Учні 1-4 класів у супроводі класних керівників ідуть до своїх навчальних кабінетів (змінне взуття та верхній одяг залишають у спеціально відведеному для цього місці в навчальному кабінеті).

Особам, які не є учасниками освітнього процесу, а також батькам та особам, які супроводжують учнів, вхід у приміщення ліцею заборонений!

Здобувачі освіти без захисної маски на обличчі, з ознаками гострої респіраторної хвороби, з температурою понад 37,2 С не допускаються до закладу освіти!

ІІ. Дії чергового вчителя

1. Розпочинає роботу о 7:45.

2. Зустрічає учнів 5-11 класів у проміжок часу між 7:50 і 8:05 та обробляє руки учнів антисептичним засобом.

3. Відповідає за дотримання гігієнічних норм учнями 5-11 класів на перервах.

4. Виконує свої обов’язки відповідно зони чергування:

– шкільне подвір’я (асфальтований майданчик перед головним входом у приміщення закладу освіти; перебування учнів дозволяється за сприятливих погодних умов): слідкує за дотриманням гігієнічних норм і соціального дистанціювання учнями 5-11 класів;

– вестибюль: слідкує за дотриманням гігієнічних норм і соціального дистанціювання учнями 5-11 класів;

– їдальня (після 3-го уроку в проміжок часу з 11.05 до 11.20): слідкує за дотриманням гігієнічних норм і соціального дистанціювання під час прийому їжі учнями 5-11 класів;

– кімната гігієни: слідкує за дотриманням гігієнічних норм учнями 5-11 класів і за тим, щоб не було скупчення здобувачів освіти.

5. Повідомляє сестрі медичній (класному керівникові, директорові ліцею) про будь-які симптоми гострого респіраторного захворювання, виявлені в учня.

ІІІ. Дії вчителя початкових класів

1. Вчитель початкових класів зустрічає учнів свого класу в проміжок часу з 8:10 до 8:20, обробляє руки учнів антисептичним засобом і супроводжує їх до класної кімнати, де діти перевдягаються та перевзуваються в змінне взуття.

2. Протягом навчального дня слідкує за дотриманням гігієнічних норм учнями свого класу.

3. Протягом навчального дня проводить моніторинг стану здоров’я учнів, а також організовує регулярну комунікацію з батьками учнів для з’ясування стану здоров’я учнів.

4. Повідомляє сестрі медичній (класному керівникові, директорові ліцею) про будь-які симптоми гострого респіраторного захворювання, виявлені в учня.

5. Організовує питний режим учнів із використанням індивідуального посуду.

5. Перед початком уроків англійської мови, інформатики організовано супроводжує учнів до вчителя-предметника, який бере на себе відповідальність за дотримання учнями гігієнічних норм. Після завершення уроків англійської мови, інформатики вчителі-предметники організовано супроводжують учнів до класовода, який бере на себе відповідальність за дотримання учнями гігієнічних норм.

6. Після кожного уроку провітрює приміщення; перед початком навчальних занять дезінфікує контактні поверхні (ручки дверей із двох сторін, робочі столи, клавіатуру комп’ютерів, пульти, ручки стільців тощо) спиртовмісним дезінфекційним засобом.

7. Після закінчення навчальних занять виводить учнів на шкільне подвір’я, де на них чекають батьки або особи, які супроводжують учнів, на яких покладається відповідальність за дотримання учнями гігієнічних норм за межами закладу освіти.

ІV. Дії класного керівника (виконує також учитель початкових класів)

1. Розпочинає роботу о 7:45. 

2. Інформує батьків про правила організації освітнього процесу, відвідування закладу освіти та перебування в ньому в умовах профілактики розповсюдження коронавірусної хвороби.

2. Надає роз’яснення батькам учнів щодо необхідності впровадження в закладі освіти обмежувальних заходів стосовно відвідування закладу освіти сторонніми особами.

3. Спілкування з батьками проводить переважно дистанційно за допомогою будь-яких засобів зв’язку.

4. Проводить роз’яснювальну роботу з учнями щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів коронавірусної хвороби.

5. Перед початком занять проводить опитування учасників освітнього процесу щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби.

6. Протягом дня регулярно моніторить та аналізує відвідування занять учнями з метою раннього виявлення захворювань.

7. Інформує батьків та учнів про організацію питного режиму в закладі освіти.

8. Повідомляє медичній сестрі (класному керівникові, директорові школи) про будь-які симптоми гострого респіраторного захворювання, виявлені в учня.

V. Дії вчителя-предметника

1. Зустрічає учнів у навчальному кабінеті та слідкує за дотриманням санітарних і гігієнічних норм протягом уроку.

2. Уникає організації видів діяльності, які вимагають безпосереднього фізичного контакту між учнями.

3. Слідкує за тим, щоб після закінчення уроку діти організовано покинули навчальний кабінет і забрали свої речі.

4. Після уроку провітрює приміщення та дезінфікує контактні поверхні (ручки дверей із двох сторін, вимикачі, робочі столи, клавіатуру комп’ютерів, пульти, поручні на стільцях) тощо спиртовмісним дезінфекційним засобом.

5. Повідомляє сестрі медичній (класному керівникові, директорові школи) про будь-які симптоми респіраторного захворювання, виявлені в учня.

VІ. Дії учасників освітнього процесу на перерві

1. Учні дотримуються норм соціального дистанціювання на вулиці (за сприятливих погодних умов) або у вестибюлі закладу освіти (під час пересування приміщенням використання захисних масок є обов’язковим для всіх здобувачів освіти і працівників школи).

2. Перебування учнів під час перерви на вулиці обмежене зонами відпочинку:

– асфальтована частина шкільного подвір’я з правого боку закладу освіти – зона відпочинку учнів 1-4 класів (перебувають із класними керівниками);

– асфальтована частина подвір’я перед закладом освіти – зона відпочинку учнів 5-11 класів (перебувають під наглядом чергового вчителя).

VІІ. Дії учасників освітнього процесу в їдальні

1. Прийом їжі учнями в їдальні відбувається за таким графіком:

Класи

Початок  харчування

1  клас

9 год.55 хв 

2, 4 клас

10 год.05 хв 

3 клас

11 год. 00 хв 

Діти пільгових категорій

11 год.10 хв 

5-11 класи

12 год.10 хв 

Група подовженого дня  (за наявністю)

13 год.00 хв 

2.За одним столом одночасно можуть приймати не більше 4 учнів.

3. Учні дотримуються гігієнічних норм до, під час і після прийому їжі.

5. За дотримання гігієнічних норм і соціальне дистанціювання відповідають класні керівники (вимога стосується 1-4 класів) і черговий учитель (вимога стосується 5-11 класів).

6. Після прийому їжі кожною з груп учнів проводиться дезінфекція поверхонь і провітрювання їдальні.

VІІІ. Дії учнів у кімнаті гігієни

1. Учням 1-4 класів рекомендовано відвідувати кімнату гігієни під час навчальних занять.

2. Учням 5-11 класів рекомендовано відвідувати кімнату гігієни під час перерв.

3. Учні під час відвідування кімнати гігієни уникають скупчення та дотримуються соціальної дистанції.

4. Учні дотримуються санітарно-гігієнічних вимог.

ІХ. Дії після завершення освітнього процесу

1. Після завершення занять у 5-11 класах учитель-предметник, який проводив останній урок, слідкує за тим, щоб учні організовано покинули заклад освіти.

2. Наприкінці дня технічний працівник проводить миття підлоги в усіх приміщеннях закладу із застосуванням дезінфікуючих засобів.

Х. Дії педагогічних працівників при виявленні в учасників освітнього процесу симптомів хвороби

1. У разі виявлення первинних симптомів хвороби в учасника освітнього процесу (висока температура, сухий кашель, лихоманка) – його потрібно максимально ізолювати, забезпечивши індивідуальними захисними засобами (медична маска, рукавички).

2. Повідомити директорові, медичній сестрі (відповідальній особі), батькам, у лікувальну установу, звернутися до лікаря для отримання консультації або подальшого обстеження.

3. У разі виявлення хворого учня під час освітнього процесу керівник закладу освіти має забезпечити виконання таких заходів, як тимчасове обмеження входу до установи та користування приміщеннями.

4.У день виявлення хворого, враховуючи можливих відвідувачів закладу освіти, визначити перелік приміщень, у яких перебував хворий, та забезпечити обмеження їх використання та пересування за маршрутом переміщення хворого.

ХІ. Дії батьків

1. Ознайомитися з нормативними документами щодо попередження та нерозповсюдження коронавірусної інфекції.

2. Кожного ранку здійснювати контроль за загальним станом дитини та проводити термометрію.

3. Забезпечити дитину засобами індивідуального захисту на навчальний день (захисна маска) і питною водою в індивідуальному посуді.

4. У разі виявлення найменших ознак захворювання (нежить, біль у горлі, головний біль, підвищення температури тіла до 37,2°С і вище, кашель, осиплість голосу, почервоніння очей та інше) зобов’язані залишити дитину вдома.

ХІІ. Гігієнічні норми для педагогічних працівників

1. Кожен педагогічний працівник зобов’язаний знати процедуру та дотримуватись правил миття та гігієнічної обробки рук антисептичними засобами:

– перед початком роботи;

– після відвідування санвузла (обов’язкова обробка антисептичним засобом);

– після кожного виходу з приміщення групового осередку, харчоблоку тощо та після повернення;

– після чхання, сякання, кашлю, витирання очей, причісування;

– у будь-яких інших випадках контакту в процесі роботи з предметами, які можуть забруднити (контамінувати) руки.

2. Для гігієнічного знезараження рук працівники наносять мінімум 3 мл антисептика на сухі долоні, активно втираючи протягом 30 сек.

ХІІІ. Дезінфекція навчальних і робочих кабінетів

1. Після навчальних занять столи, парти, підлога, дверні пройоми та дверні ручки в навчальних і робочих кабінетах дезінфікуються щодня шляхом розпилення або протирання хлоровмісним дезінфікуючим засобом.

Після дезінфекції проводиться провітрювання з одночасним відкриттям вікон та дверей упродовж 30 хвилин.

2. Високочастотні контактні поверхні, такі як клавіатура, комп’ютерна миша дезінфікуються щодня розчином, що містить 75% етанолу або протираються дезінфікуючими серветками.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар