неділю, 24 березня 2024 р.

День боротьби з туберкульозом!!!

 24 березня Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз.

📢Туберкульоз — це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу або паличка Коха (на честь науковця, що відкрив збудник у 1882 році).
☝️Туберкульоз передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. У більшості випадків, захворювання уражає легені, але може ушкодити будь-який орган, наприклад: нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишечник, шкірні покриви, статеві органи тощо.
☝️Туберкульозом можна заразитися при вдиханні повітря, у якому є паличка Коха. Цей мікроорганізм не схожий на інші мікроби. Його унікальність, насамперед, полягає у тому, що він є стійким до умов навколишнього середовища.
📍Симптоми захворювання на туберкульоз
🤔Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія туберкульозу, яка потрапила у легені, починає розмножуватись у них або інших органах, а імунна система намагається зупинити, або сповільнити процес. Коли ступінь ураження органу набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання, у неї спостерігаються:
- кашель, що триває понад 2-3 тижні;
- рясне потовиділення вночі;
- слабкість;
- безпричинна втрата ваги;
- підвищення температури тіла до 37 і більше градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень.
☝️За наявності хоча б декількох з перерахованих вище симптомів, необхідно невідкладно звернутися до дільничного лікаря за місцем проживання для обстеження на туберкульоз.
БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!





Немає коментарів:

Дописати коментар